Vad ska jag tänka på när strömmen kommer tillbaka?

  • Om alla hushåll har maximal elanvändning när strömmen kommer tillbaka utsätts elnätet för en ”chockeffekt”. Då blir det obalans i hela systemet och strömen kan gå igen. Därför är det viktigt att du och alla andra elkunder hjälper till att mjukstarta systemet efter ett avbrott. 

    De här punkterna gäller i första hand vid längre avbrott eller om Du får ett kortare strömavbrott vid riktigt kallt väder. Tänk på att hård blåst bidrar till att sänka temperaturen. 

    Sätt inte på elvärmen på full effekt direkt. Det går åt mer el för at höja temperaturen i ett utkylt rum, jämfört med att hålla värmen konstant i ett varmt rum. Sänk termostaterna till 16 grader. Välj ut ett rum som du vill värma upp först. Låt övriga element vara avstängda några timmar. Sätt sedan på varje element med några minuters mellanrum. Avvakta. Höj därefter till normal rumstemperatur. 

    Vänta några timmar med tvätt och disk. Även här gäller mjukstart. Vad är viktigast att få igång? Värmen kanske är viktigast en kall vinterdag, medan kyl och frys är viktigare när det är plusgrader ute. 

    Värm inte upp huset med ugnen. Börja inte heller med matlagning direkt om det inte är absolut nödvändigt. Till att börja med kanske det går lika bra med kall mat och varm dryck från kaffe- eller vattenkokaren? Om du måste laga mat går det t ex att koka potatis på trean, även om det går långsammare. Då drar inte plattan mycket el på kort tid. 

  • Fick du svar på din fråga?